Cukiniowa chlipciajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy udko z kurczaka, obraną cebulę, obrana i pokrojona w mniejsze kawałki marchewkę. Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu
2.Cukinie obieramy, kroimy w plasterki, wydążamy nasiona. Na patelni rozgrzewamy ok 2łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy plastry cukinii i smażymy z obu dwóch stron -po 5 min z każdej strony.
3.Cukinie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukinie i kostkę rosołową wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy ok 20 minut
4.Z Zupy wyciągamy kurczaka i cebulę. Lekko studzimy zupę i miksujemy za pomocą blendera. Podgrzewamy zupę. Wlewamy do miseczek i podajemy z groszkiem ptysiowym
Komentarze