Creme brulee

0 (0 ocen)

Klasyczny deser z pyszną skorupka skarmelizowanego cukru. Prosty w wykonaniu, ale musimy uzbroić się w cierpliwość czekając na efekt końcowy.

Składniki:

  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%

    1/2 szklanki cukru białego

    1 laska wanilii

    6 żółtek

    brązowy cukier(1 łyżeczka na każdą kokilkę)

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z laski wanilii wydrążamy ziarenka.
    Do garnuszka wlewamy śmietanę, cukier biały i dodajemy ziarenka wanilii oraz wrzucamy puste laski.

    Wstawiamy na gaz i delikatnie zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Gdy lekko zacznie się gotować wystawiamy i odstawiamy na około 5 minut. Wyławiamy puste laski wanilii.

    W tym czasie jajka sparzamy, oddzielamy żółtka i lekko ubijamy je drewnianą łyżką, ale nie na puszysto.

    Dolewamy do żółtek wąskim strumieniem ciepłą śmietanę delikatnie mieszając i uważając aby nie zważyło nam się.

    Masę przecedzamy przez sitko. Foremki żaroodporne napełniamy do 3/4 wysokości masą.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 120 stopni na około 60-70 min.( masa ma być ścięta, nie płynna- czas uzależniony jest wysokością naczyń i piekarnikiem).

    Studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

    Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem (1 łyżeczka na 1 naczynie) i karmelizujemy go za pomocą palnika. Ma powstać skorupka.

Komentarze

Podobne przepisy