Cisto jest pyszne. Można dodawać do niego owoce sezonowe, np: truskawki, śliwki.
60 min
Składniki:
4 szklanki mąki,
kostka margaryny
jedno jajko,
trzy żółtka,
szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy (jedno opakowanie),
dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 ml śmietany 18%
1 kg śliwek
Ciasto z śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cisto: 4 szklanek mąki siekamy z margarynę, 1 szklankę cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, całe opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko, 3 żółtka, 250 ml śmietany. Ciasto wyrabiamy. Dzielimy na dwie części, mniejszą część schładzamy.
2.Śliwki myjemy, dzielimy na pół i wyjmujemy pestki.
3.Blachę o wymiarach 24 x 32 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta wykładamy na dno formy. Układamy połówki śliwek.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce.
4.Pieczemy ok. 45 min, w temp. 180 stopni C, na termoobiegu.
Komentarze