Ciasto miodowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Warto je upiec kilka dni wcześniej, żeby się „przegryzło”.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    ● 20 dag masła
    ● 2 łyżki miodu
    ● 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
    Masa orzechowa:
    ● 30 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● 2 łyżki miodu
    ● 10 dag cukru
    ● 1/2 kostki masła
    Krem: 2 żółtka
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mleka
    ● po 1 płaskiej łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
    ● 15 dag masła

Ciasto miodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy na placki tej samej wielkości (ok. 37x25 cm). Jeden placek pieczemy na złoto ok. 35 minut w temp. 180-200 °C.
  • 2. Masa orzechowa: masło roztapiamy z cukrem i miodem. Gotujemy z bakaliami i wylewamy na drugi placek. Pieczemy jak poprzedni.
  • 3. Krem: z mąk, mleka, połowy cukru i cukru waniliowego gotujemy budyń. Wlewamy żółtka utarte z resztą cukru. Podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy, ucieramy z masłem.
  • 4. Układamy kolejno: placek bez orzechów, krem, placek z orzechami.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy