Ciasto marchewkowe z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam ciasta marchewkowe. Tym razem do ciasta dodałam rodzynki oraz kakao. Ciasto przypomina smakiem piernik. Jest bardzo delikatne i smakuje wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Blacha 14x40 cm
    Ciasto:
    4 duże jajka
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka startej marchewki(na średnich oczkach, nadmiar soku odcisnąć)
    1/2 szklanki rodzynek sułtanek
    1 łyżka rumu
    1 łyżka kakao
    1 łyżka powideł śliwkowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy, bułka tarta, biała czekolada

Ciasto marchewkowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę. Składniki sypkie wymieszać, dodać do masy jajecznej wraz z oliwą, powidłami i olejem. Wymieszać robotem wszystkie składniki. Na koniec dodać skropione rumem rodzynki, delikatnie ciasto przemieszać drewnianą łyżką. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto do formy, piec w temp. 180 stopni przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzone ciasto posypać startą białą czekoladą.

Porady

1.do ciasta można dodać cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy