140 g mąki pszennej
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
170 g cukru
225 marchewki startej na tarce o średnich oczkach
170 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
200 ml oleju rzepakowego
200 ml wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo :
170 g cukru pudru
120 g miękkiej margaryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ziarna słonecznika do posypania
Ciasto marchewkowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj marchewkę,rodzynki i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 190 C. przez 45 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 160 C. i piecze przez następne 30 minut.
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Taką masę wyłóż na wierzch ostudzonego ciasta. Posyp ziarnami słonecznika.
Komentarze