cukinia i kabaczek nadają się doskonale również do deserów:)))proponuję szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasteczko na deser,które w tempie ekspresowym znika ze stołu:)))
5 min
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (275 g, wym. 25x42 cm)
½ kg cukinii
½ kg kabaczka
jabłko (ok. 200 g )
½ szklanki cukru brązowego
galaretka (ja użyłam gruszkowej ale może być dowolna)
Ciasto francuskie z cukinią, kabaczkiem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (powinno ładnie wyrosnąć).
2.Cukinie, kabaczek i jabłko obieramy i oczyszczamy z pestek.
3.Ścieramy w robocie kuchennym (na tarce dużych oczkach), przekładamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 20 minut.
4.Po tym czasie odkrywamy, dodajemy cukier (można dać mniej lub więcej-wg uznania) i smażymy jeszcze 10 minut.
5.Do gorącej cukinii wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (już nie smażymy).
6.Upieczone ciasto przekrawamy delikatnie w poprzek, spód smarujemy usmażoną cukinią i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Komentarze