Ciasto czekoladowo- kokosowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ulubione ciasto mojej córki:) łatwe szybkie i pyszne:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Warstwa czekoladowa:
    50 dag mąki,
    1/2 szklanki wody
    35 dag margaryny lub masła
    35 dag cukru
    7 jajek
    8 dag kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Warstwa kokosowa:
    40 dag kokosu
    40 dag cukru
    1,5 szklanki białek

Ciasto czekoladowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa czekoladowa:
    Masło, cukier i kakao zagotować z wodą. Wystudzić, dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia- wszystko zmiksować.
    Warstwa kokosowa:
    Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Gdy białka będą sztywne dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie.
    Na blaszkę wykładamy połowę warstwy czekoladowej, następnie całą warstwę kokosową i na wierzch resztę warstwy czekoladowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 45-50 minut- do suchego patyczka.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy