Ciasto brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • 1szkl. mąki
    1szkl. cukru
    4jajka
    2łyzki cukru pudru
    śmietana 30%
    puszka brzoskwiń
    2 szkl. soku brzoskwiniowego
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    kolorowa posypka do dekoracji
    cytryna
    woda
    szczypta soli

Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać żółtka następnie cukier i mąkę. Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o śr.24cm, piec ok 30min w temp. 180 . po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystygnięcia i przekrajamy na dwie części.
  • 2. Krem: 1,5szkl. soku zagotować w pozostałej części wymieszać budynie. Do gotującego soku wlać rozmieszany budyń i mieszać aż powstanie gęsta masa.
    Brzoskwinie pokroić na plastry,
  • 3. Wycisnąć sok z połowy cytryny rozmieszać z małą ilością wody i łyżeczką cukru, nasączamy tym dolną część biszkoptu. Na biszkopt wylewamy masę budyniową, następnie układamy brzoskwinie i przykrywamy górną częścią biszkoptu,
  • 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Zdobimy wedle własnego pomysłu.

Porady

Do ciasta możemy użyć różnych owoców, najlepiej też wybrać sok o takim samym smaku.

Komentarze

Podobne przepisy