Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać żółtka następnie cukier i mąkę. Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o śr.24cm, piec ok 30min w temp. 180 . po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystygnięcia i przekrajamy na dwie części.
2.Krem: 1,5szkl. soku zagotować w pozostałej części wymieszać budynie. Do gotującego soku wlać rozmieszany budyń i mieszać aż powstanie gęsta masa.
Brzoskwinie pokroić na plastry,
3.Wycisnąć sok z połowy cytryny rozmieszać z małą ilością wody i łyżeczką cukru, nasączamy tym dolną część biszkoptu. Na biszkopt wylewamy masę budyniową, następnie układamy brzoskwinie i przykrywamy górną częścią biszkoptu,
4.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Zdobimy wedle własnego pomysłu.
Porady
Do ciasta możemy użyć różnych owoców, najlepiej też wybrać sok o takim samym smaku.
Komentarze