Ciasto brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Od kiedy zostałam mamą małego Kacperka, karmiąc piersią nie mogę pozwolić sobie na sklepowe słodkości które uwielbiam, dlatego zaczęłam eksperymentować w kuchni z ciastami. Ciasto to można wykonać z najróżniejszymi owocami, które lubimy. Ja wybieram takie, które nie zaszkodzą mojemu synkowi.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
    1 litr mleka,
    8 łyżek cukru,
    2 budynie w proszku waniliowe lub śmietankowe,
    200 dag masła,
    puszka brzoskwiń lub inne owoce,
    40 dag cukru pudru,
    sok z cytryny.

Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłóż na dwóch jednakowych blaszkach i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Jedno z nich będzie spodem ciasta zaś drugie górą. Pozostaw do ostygnięcia.


  • 2. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Ostudź, mieszając od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch.
  • 3. Masło zmiksuj razem z ostudzonym budyniem. Wyłóż część kremu na upieczone ciasto francuskie, ułóż pokrojone w kostkę brzoskwinie, przykryj resztą masy i drugim blatem cista.
  • 4. Przygotuj lukier, ucierając cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody, posmaruj nim wierzch ciasta. Kiedy lukier zastygnie, pokrój ciasto na porcje.

Porady

Do ciasta można wykorzystać ulubione owoce sezonowe lub z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy