Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Ciasto bananowe powstało przypadkowo. Piekąc zupełnie inne ciasto, przez pomyłkę dodałam banany.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 dojrzałe banany
    ● 7 dag brązowego cukru
    ● 1 jajko
    ● 5 dag masła lub margaryny
    ● 1 łyżeczka cukru waniliowego
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżeczki sody
    ● 14 dag mąki pszennej
    ● 50 ml śmietany 18-proc.
    Dekoracja:
    ● polewa czekoladowa lub cukier puder

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy, rozgniatamy
    i mieszamy z cukrem. Dodajemy
    ubite jajko. Roztapiamy
    masło lub margarynę. Do
    masy bananowej dodajemy,
    dokładnie mieszając, cukier
    waniliowy, proszek do pieczenia,
    sodę i mąkę oraz stopiony
    tłuszcz i śmietanę.
  • 2. Ciasto wlewamy do formy
    20x20 cm lub małej tortownicy
    wyłożonej lekko natłuszczonym
    papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 175 °C ok. 20-25
    minut. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy
    polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy