CIASTKA PONADCZASOWE

0 (0 ocen)

  • 35 min

Te ciasteczka to mój smak z dzieciństwa, może wizualnie nie są ideałem ale smak jest niesamowity. Nie znam osoby, której by nie smakowały. W dodatku są szybkie, taniutkie i mega mega smaczne;)

  • 35 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, kostka margaryny(25dkg),szczypta soli,
    do posypania ok 2 łyżki cukru kryształu,cukier waniliowy, ewentualnie dodatkowo można dodać garstkę zmielonych orzechów włoskich, 2 białka które pozostały z ciasta.

Ciastka ponadczasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasteczka 1. Zagnieść wszystkie składniki na stolnicy, następnie schłodzić, choć ja z reguły się spieszę i nie schładzam, a ciastka i tak wychodzą pyszne.Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 milimetry, wykrawać foremkami różne kształty, smarować pędzelkiem lub moczyć w lekko rozkłóconym białku, po czym posypać cukrami wymieszanymi z orzechami lub przełożyć odwracając posmarowaną białkiem stroną na talerz z cukrami i przełożyć na blachę(nie ma potrzeby smarować tłuszczem blachy).Piec na złoty kolor, ostudzone ciacha radzę po części schować przed domownikami, bo po skosztowaniu jednego ma się chęć zjedzenia wszystkich;)

Porady

Ciasteczka najlepiej smakują przypieczone na lekko brązowy kolor. Dzieci uwielbiają pomagać, a raczej wyręczać mnie w pieczeniu a następie jedzeniu ciasteczek;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy