CHRZANOWA KARTOFLANKA

0 (0 ocen)

Zupa doskonała jako pierwsze danie do naleśników na ostro,placków ziemniaczanych.

Składniki:


  • 2 l. wody
    2 kostki rosołowe
    5-6 średnich ziemniaków
    1 marchew
    1/2 cebuli
    po kawałku selera,pora i pietruszki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    5 łyżek słodkiej śmietany 18%
    3 łyżki płaskie chrzanu tartego mazowieckiego
    1/2 kostki masła
    sól,pieprz do smaku,mąka do zagęszczenia

Chrzanowa kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrzanowa kartoflanka 1.


    Warzywa obrać,umyć pokroić w drobna kostkę / ziemniaki większa
    kostka od pozostałej włoszczyzny/.



  • chrzanowa kartoflanka 2.

    Wodę zagotować,dodać kostki
    rosołowe.Na patelni rozgrzać masło,krótko zeszklić ziemniaki i
    przełożyć do garnka z wywarem rosołowym bez tłuszczu.
  • chrzanowa kartolanka 3. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pozostałe warzywa do czasu ich
    zeszklenia i odparowania wody,całość przełożyć do garnka z
    wywarem.
    Gotować około 15-20 min. do miękkości warzyw.
  • chrzanowa kartoflanka 4.
    Gotową
    zupę zagęścić niewielka ilością mąki rozprowadzonej w zimnej
    wodzie,wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości
    gorącej zupy dla zrównania temperatury,dodać chrzan,doprawić do
    smaku i zagotować.Na koniec wsypać drobno pokrojoną natkę
    pietruszki.

Porady

Jeśli kto woli wersję wzbogaconą,może ją przyrządzić z mięsem wcześniej ugotowanym lub wkroić kostki szynki gotowanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy