Chrzanowa kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Warzywa obrać,umyć pokroić w drobna kostkę / ziemniaki większa
kostka od pozostałej włoszczyzny/.
2.
Wodę zagotować,dodać kostki
rosołowe.Na patelni rozgrzać masło,krótko zeszklić ziemniaki i
przełożyć do garnka z wywarem rosołowym bez tłuszczu.
3.Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pozostałe warzywa do czasu ich
zeszklenia i odparowania wody,całość przełożyć do garnka z
wywarem.
Gotować około 15-20 min. do miękkości warzyw.
4.
Gotową
zupę zagęścić niewielka ilością mąki rozprowadzonej w zimnej
wodzie,wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości
gorącej zupy dla zrównania temperatury,dodać chrzan,doprawić do
smaku i zagotować.Na koniec wsypać drobno pokrojoną natkę
pietruszki.
Porady
Jeśli kto woli wersję
wzbogaconą,może ją przyrządzić z mięsem wcześniej ugotowanym
lub wkroić kostki szynki gotowanej.
Komentarze