Chrupiące faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chrupiące , kruche i bardzo lekkie faworki. Idealny przysmak, który może zagościć na stole nie tylko w Tłusty Czwartek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    4 żółtka
    szczypta soli
    łyżka masła roślinnego
    ok. 200ml piwa
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Chrupiące faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać masło, żółtka, sól i piwo ( ilość należy regulować podczas zagniatania ). Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wybić wałkiem ( około 10 minut ). Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny ponieważ będzie łatwiej odchodziło podczas wałkowania. Po wyjęciu z lodówki podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować jedną część bardzo cienko ( ok 3 mm) , pozostałe części przykryć folią. Wykrawać paski o szerokości około 4 cm i długości około 10 cm. W środku zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden z rogów.
    Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach.
    Gdy się przyrumienią zdjąć na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli zależy nam na tym, aby faworki miały w sobie więcej pęcherzyków powietrza, należy dłużej wybijać ciasto wałkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy