Chrupiące faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać masło, żółtka, sól i piwo ( ilość należy regulować podczas zagniatania ). Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wybić wałkiem ( około 10 minut ). Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny ponieważ będzie łatwiej odchodziło podczas wałkowania. Po wyjęciu z lodówki podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować jedną część bardzo cienko ( ok 3 mm) , pozostałe części przykryć folią. Wykrawać paski o szerokości około 4 cm i długości około 10 cm. W środku zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden z rogów.
Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach.
Gdy się przyrumienią zdjąć na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeżeli zależy nam na tym, aby faworki miały w sobie więcej pęcherzyków powietrza, należy dłużej wybijać ciasto wałkiem.
Komentarze