Chrupiące faworki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Karnawał w pełni, dlatego nie może zabraknąć kruchych i chrupiących faworków.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 450 g mąki pszennej
    - 5 żółtek
    - szczypta soli
    - 1 łyżka spirytusu (lub 1 łyżka octu)
    - 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    - tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, smalec)
    - cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Chrupiące faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

    2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    3. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

    4. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.

    Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować