Chrupiące faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać suche składniki tj. mąkę, cukiet i sól. Do mieszanki suchych składników dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto przekładamy na stolicę i zbijamy drewnianym wałkiem ok. 20 minut tak aby było dobrze napowietrzone (dzięki temu chrusty są kruche i z dużą ilością bąbelków).
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolicę mąką. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 4 cm, a następnie na prostokąty o długości ok. 7 cm. Każdy prostokąt naciąć na środku i przeciągnąć jeden koniec. Faworki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręcznik, a gdy ostygną obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze