Chrupiące faworki

3 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne chrupiące faworki idealne do kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    6 łyżek kwaśniej gęstej śmietany
    1 łyżka spirytusu opcjonalnie octu
    smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Chrupiące faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać suche składniki tj. mąkę, cukiet i sól. Do mieszanki suchych składników dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto przekładamy na stolicę i zbijamy drewnianym wałkiem ok. 20 minut tak aby było dobrze napowietrzone (dzięki temu chrusty są kruche i z dużą ilością bąbelków).
    Ciasto bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolicę mąką. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 4 cm, a następnie na prostokąty o długości ok. 7 cm. Każdy prostokąt naciąć na środku i przeciągnąć jeden koniec. Faworki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręcznik, a gdy ostygną obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować