1.wypiek w automacie: do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól( na boki) , olej, na środku robimy wgłebienie dodajemy drożdze. Ustawiamy na wage bochenka 900g , wypieczenie skórki mocne i czas 3 godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia.
2.wypiek w piekarniku:,
do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy na kształt prostokąta,wkładamy do blaszki chlebowej, powinno zajmować 1/2 wysokości blachy. Odstawiamy na ok 20 minut, zwilżamy wierzch ciasta pędzelkiem umoczonym w wodzie, pieczemy ok 50 minut w 210 st
Komentarze