CHAŁKA PSZENNA Z SEZAMEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie.Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * woda – 200 ml

    * drożdże świeże – 20 g

    * cukier – 30 g

    * duże jajko – 2 szt

    * mąka pszenna – 500 g

    * masło – 20 g

    * sezam – 1 łyżka

Chałka pszenna z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier.

    Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy.

    Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ).

    Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni.

    Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.

    Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy dla chałki warkocz.

    Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

    Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem,

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Porady

Śmiało można posypać ją makiem zamiast sezamu.

Komentarze

Podobne przepisy