Bułka pszenna

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna na śniadanie zamiaast chleba. Nie jest słodka, także można ją jeść z wędliną jak i z dżemem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    30g drożdży
    1 szkl mleka
    2 jajka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    płaska łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    mak do posypania
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułka pszenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by konsystencja zaczynu była podobna do gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie blaszkę. Standardową tortownicę smarujem tłuszczem. Możemy posypać ja bułką tartą, ale nie jest to konieczne.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, roztrzepane jajka i wszystko zarabiać dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrobić gładkie ciasto.
  • 3. Całe ciasto podzielić na 12 takich samych kawałków (tutaj przyda się waga).
  • bułka 4. Każdy kawałek rozwałkowywać na placuszek. Pamiętać by każdy był tak samo duży. Ja w tym celu posłużyłam się silikonową matą.
  • bulka 5. Placuszki układamy jeden obok drugiego, tak by kawałej jednego nachodził na drugi. Ważne jest też, żeby każdy placuszek po ułożeniu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wówczas placuszki ładnie ze sobą się zlepią.
  • bulka 6. Po ułożeniu całości bułkę możemy posypać makiem, kminkiem, sezamem, czarnuszką czy co tam kto lubi. Blaszkę odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie ciasto ładnie wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  • 7. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować