Tak zrobiony camembert ze smażonymi wiśniami na pewno posmakuje samodzielnie, ale mnie wyjątkowo zamarzył się na obiad podany na klasycznym schaboszczaku.
Składniki:
2 kotlety schabowe + jajko i bułka tarta do panierki + tłuszcz do smażenia
1 serek camembert
50 g orzechów pistacjowych
garść wiśni bez pestek (mogą być mrożone) + łyżeczka masła + 2 łyżeczki cukru + szczypta soli + szczypta chili
Camembert zapiekany z pistacjami i wiśniami na tradycyjnym schaboszczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety opanierować, usmażyć na oleju, wiśnie wrzucić na rozgrzane masło, dodać cukier, sól i chili, chwilę smażyć i odstawić do ostudzenia.
2.Camembert przeciąć na dwa krążki, opanierować w pozostałym rozkłuconym jajku i posiekanych pistacjach.
Ułożyć centralnie na kotlecie, wstawić do zapieczenia w kombiwarze lub w gorącym piekarniku, piec w 200 stopniach najwyżej 10 minut do zrumienienia orzechów.
Komentarze