"Burszanka" - czyli skrócone połączenie wyrazów "burak" i "kaszanka". Potrawa zawiera właśnie te składniki, jak i tytułowy ketchup. Ciekawa kompozycja smakowa.
25 min
Składniki:
5 pętków kaszanki (550 g)
100 g małych liści z buraka ćwikłowego (niekoniecznie botwinka !)
3 ząbki czosnku
6 łyżek ketchup'u pikantnego
6 łyżek oleju
Opcjonalnie:
sól do smaku (wg uznania)
pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
Burszanka z ketchup'em - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i liście buraka posiekać - dusić 5 min na oleju pod przykryciem. Po tym czasie dodać ketchup i dusić kolejne 5 min. Następnie dodać pętka kaszanki, które należy pokroić lub rozgnieść widelcem. Całość dokładnie wymieszać i razem podgrzewać około 5 min, cały czas mieszając. Gotową kaszankę ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Komentarze