Burszanka z ketchup'em

0 (0 ocen)

  • 25 min

"Burszanka" - czyli skrócone połączenie wyrazów "burak" i "kaszanka". Potrawa zawiera właśnie te składniki, jak i tytułowy ketchup. Ciekawa kompozycja smakowa.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 pętków kaszanki (550 g)
    100 g małych liści z buraka ćwikłowego (niekoniecznie botwinka !)
    3 ząbki czosnku
    6 łyżek ketchup'u pikantnego
    6 łyżek oleju

    Opcjonalnie:
    sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

Burszanka z ketchup'em - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Burszanka z ketchup'em 1. Czosnek i liście buraka posiekać - dusić 5 min na oleju pod przykryciem. Po tym czasie dodać ketchup i dusić kolejne 5 min. Następnie dodać pętka kaszanki, które należy pokroić lub rozgnieść widelcem. Całość dokładnie wymieszać i razem podgrzewać około 5 min, cały czas mieszając. Gotową kaszankę ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy