Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne, sycące i inne niż zawsze

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    800 g mąki
    1 burak ćwikłowy pieczony
    1 jajko
    sól
    1 łyżka oleju
    woda

    nadzienie
    800g mięsa mielonego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pieprz pomarańczowy Skworcu
    czosnek niedźwiedzi Skworcu
    2 łyżki natki pietruszki

    sos
    300 g pieczarek
    1 cebula
    300 ml śmietany kremówki
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia

Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml
    Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.

    Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami.
    Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi.
    Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)

    Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę i przez kilka minut zredukować. doprawić solą do smaku. Posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy