Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml
Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.
Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi.
Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)
Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę i przez kilka minut zredukować. doprawić solą do smaku. Posypać natką pietruszki.
Komentarze