Przepis podejrzałam ostatnio w tv. Tak zaciekawił mnie majonez dodany do ciasta drożdżowego, że postanowiłam od razu wypróbować przepis i trzeba przyznać, że bułeczki wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie i pachnące. Nadzienie lekko zmodyfikowałam.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
300 ml mleka
50 g drożdży
50 g masła
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 żółtka
1 łyżka majonezu
0,5 kg mąki
Nadzienie:
duża śmietana 30%
1 cukier wanilinowy
2-3 śmietan-fixy
1 kg truskawek
ew. cukier do smaku
Bułeczki drożdżowe z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże ucieramy z cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, zasypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn urośnie wlewamy go do mąki. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiamy. Na koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8,9 części i formujemy okrągłe lub podłużne bułeczki. Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 170 st. do zrumienienia (ok. 20 min).
Nadzienie:
Truskawki kroimy i zasypujemy cukrem wanilinowym.Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan-fiksami i łączymy z truskawkami. Masą napełniamy przekrojone bułeczki. Możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze