Bułeczki Drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Domowe drożdżówki. Miękkie, puszyste, delikatnie .

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na około 15 drożdżówek:

    550 g mąki pszennej
    15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
    2 - 3 łyżki roztopionego masła
    1 szklanka letniego mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    pół łyżeczki soli

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowe bułeczki drodowe... 1. Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży*, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 h).

    Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki,

    Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem,

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Porady

Smacznego :-).

Komentarze

Podobne przepisy