Budyniowiec

0 (0 ocen)

Bardzo prosty w wykonaniu, jest smaczny i polecam go każdemu.

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    8 łyżek wody
    3 łyżki kakao
    1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    250g margaryny
    1 op cukru waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    Dodatkowo:
    1 szklanka wody
    1 op galaretki brzoskwiniowej
    2 op biszkoptów
    2 łyżki spirytusu
    papier do pieczenia

Budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Białka ubic na sztywno z cukrem, dodać żółtka i miksować 3 min.Dodać wodę,kakao,mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.Ciasto wlać do blaszki 25x40 cm.Pieczemy 35 min w 180 stopniach.
    2)W szklance mleka rozpuścić budyń,mąkę i cukier.Wlać do gotującej się reszty mleka i zrobic budyń.margarynę utrzeć dodająć ostudzony budyń. miksować aż do uzyskania gładkiej masy..
    3)Ciasto przekroić wzdłuż.spirytus wymieszać z wodą. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.1 płat ciasta nasączyć spirytusem,posmarować połową masy i przykryć drugim nasączonym płatem.Posmarować pozostałą masą i ulożyć biszkopty.Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na 5 godz.

Komentarze

Podobne przepisy