Budyniowiec z galaretką

  • wyświetlono: 2113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Ciasto jest pyszne i łatwe do zrobienia

zzewa

Składniki


Biszkopt :
3 jajka ( M )
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
różowy barwnik spożywczy

Masa budyniowa :
2 budynie waniliowe
4 żółtka
200 g masła
2/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szk mąki tortowej
5 szk mleka

Masa śmietanowa :
250 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
różowy barwnik spożywczy

Dodatkowo :
2 galaretki brzoskwiniowe
900 ml przegotowanej gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowiec z galaretką

  • 1. BISZKOPT : Jajka wbić do miski i wsypać oba cukry. Mikserem mieszać aż cukier się rozpuści a masa podwoi objętość. Dodać barwnik, wymieszać a potem przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie na wolnych obrotach wymieszać ciasto i przelać je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
  • 2. MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka wlać do jednego garnka a dwie do drugiego. Tam gdzie jest więcej mleka dodać masło i wsypać oba cukry apotem zagotować. Do drugiego garnka wsypać budynie, mąkę i dodać żółtka po czym wymieszać. Gdy mleko się gotuje wlewać zawartość garnka i energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje.
  • 3. PRZEŁOŻENIE : Na dno blaszki położyć papier na którym piekł się biszkopt ( dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć ciasto z formy ) a potem położyć jeden placek i wyłożyć na niego gorący budyń. Rozprowadzić go po cieście i przykryć drugim plackiem. Można delikatnie obciążyć i zostawić do wystudzenia.
  • 4. GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę wylać na zimne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do czasu ścięcia się galaretki.
  • 5. ŚMIETANA : Zimną śmietanę ubić z cukrem ( ilość według uznania ). Gdy będzie ubita dodać odrobinę barwnika i dokładnie połączyć ze śmietaną. Gotową śmietaną udekorować górę ciasta i wstawić jeszcze na trochę do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkabiszkoptbudyńciasta i deserykategoria_ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

image-1elegpf

Dodane przez: beniawojt

Kruchy budyniowiec z truskawkami i migdałową...

Ciasto puszyste z gęstym kremem,słodką...

image-1xb1u52

Dodane przez: beniawojt

Drożdżowy budyniowiec z borówkami i bezą

Takie pyszne, pachnące ciasta drożdżowe...

Budyniowiec

Dodane przez: Dominika Lasota

Budyniowiec

Bardzo prosty w wykonaniu, jest...

ciasto II wersja

Dodane przez: Babcia Tereska

BUDYNIOWIEC Z CHAŁWĄ i PTASIM MLECZKIEM

Przepis mam od znajomej z NK. Trochę...

Budyniowiec

Dodane przez: PATRYS170

Budyniowiec

Ciasto powstało według własnego...

Dodane przez: Julka10

Budyniowiec

Delikatne ciasto z nutą kokosową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE