Do budyniu możecie dodać kilka łyżek soku z pomarańczy lub odrobinę soku z cytryny. Ten niewielki dodatek zniweluje dominujący zapach marchewki, a budyń wyda się bardziej orzeźwiający i aromatyczny. Warto poeksperymentować i wypróbować przepis :)
Budyń marchewkowy, domowy, bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę - im mniejsza kostka tym szybciej marchewka zmięknie podczas gotowania. Do garnka przekładamy marchewkę i cukier. Wlewamy 1,5 szklanki mleka i opcjonalnie dodajemy cynamon. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut.
2.Kiedy marchewka będzie już wystarczająco miękka, garnek zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy marchewkę i na krem. Garnek ponownie stawiamy na małym gazie. W pozostałej 1/2 szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Mieszankę wlewamy do marchewkowego musu i energicznie mieszamy aż do powstania gładkiego budyniu.
Komentarze