Budyń marchewkowy, domowy, bezglutenowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Do budyniu możecie dodać kilka łyżek soku z pomarańczy lub odrobinę soku z cytryny. Ten niewielki dodatek zniweluje dominujący zapach marchewki, a budyń wyda się bardziej orzeźwiający i aromatyczny. Warto poeksperymentować i wypróbować przepis :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl. mleka krowiego (lub roślinnego)
    1 średnia marchewka
    1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć również cukru wanilinowego)
    szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Budyń marchewkowy, domowy, bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę - im mniejsza kostka tym szybciej marchewka zmięknie podczas gotowania. Do garnka przekładamy marchewkę i cukier. Wlewamy 1,5 szklanki mleka i opcjonalnie dodajemy cynamon. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut.
  • 2. Kiedy marchewka będzie już wystarczająco miękka, garnek zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy marchewkę i na krem. Garnek ponownie stawiamy na małym gazie. W pozostałej 1/2 szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Mieszankę wlewamy do marchewkowego musu i energicznie mieszamy aż do powstania gładkiego budyniu.

Komentarze

Podobne przepisy