Bigos Babuni

0 (0 ocen)

Bigos ten nadaje się idealnie na jesienne dni. Jest przepyszny i pożywny.

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty
    50 dag wędzonego boczku
    50 dag wędzonych żeberek
    50 dag kiełbasy
    1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    20 dag suszonych grzybów
    20 dag suszonych śliwek
    2 cebule
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki smalcu
    po łyżeczce kminku, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki, tymianku i cząbru, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz

Bigos babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić kiszoną kapustę, dodać żeberka, namoczone grzyby oraz przyprawy (oprócz czą bru i majeranku) i dusić. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć i dodać do kapusty razem z przetopionym tłuszczem. Obrane cebule pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, przełożyć do kapusty. Bigos dusić 2-3 godz. na małym ogniu, często mieszając.Dodać koncentrat pomidorowy, śliwki, cząber i majeranek, podlać winem. gotować ok. 30 min., doprawić solą i pieprzem.

Porady

Bigos jest lepszy po kilkakrotnym odgrzewaniu. Jego smak ulepsza również przemrożenie.

Komentarze

Podobne przepisy