BIGOS BABUNI

4.51 (148 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

moja rodzina i nie tylko go uwielbia

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
    1 główka kapusty słodkiej
    pół porcji sklepowej karkówki, tj. 1kg
    szynka ok 1 kg
    1 golonka
    0,7 kg wołowiny bez kosci
    4 udka z kurczaka
    0,5 kg wędzonego boczku
    3 pętka różnych kiełbas, np. jałowcowa, czosnkowa
    2 duże cebule
    4 srednie marchewki, 2 pietruszki, pół selera, biała częsć większego pora
    3+2 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    6 kostek bulionowych, po 2 szt cielęce, wołowe i drobiowe
    1 paczuszka suszonych sliwek, namoczonych i pokrojonych
    Duża garść suszonych grzybów, namoczonych i pokrojonych
    1 słoik pomidorów w sosie własnym, domowej roboty
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego 190 gram
    4 łyżki sosu słodko- pikantnego Chili Tao Tao
    4 łyżki dżemu jabłkowo- nektarynkowego domowej roboty
    0,5 szklanki Jinu lubuskiego
    1 szklanka wina różowego Carlo Rossi
    Przyprawy: sól, przyprawa uniwersalna, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany, majeranek,2 szczypty gałki muszkatołowej,4 ziarna jałowca, 2 opakowania przyprawy do bigosu Prymat.
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną, gdy zbyt kwasna przepłukać. Dodać do niej 2 listki laurowe, golonkę, wszystkie kostki bulionowe, woda na równo z kapustą. Gotować do miękkości golonki.
    W drugim garnku ugotować kapustę słodką z pozostałym mięsem, dodając pokrojone w kostkę warzywa oprócz cebuli, woda na ¾ wysokości kapusty, 3 listki laurowe, ziele angielskie, wywar z suszonych grzybków.
    Gotować do miękkości.
    W między czasie osączyć ugotowaną kapustę kiszoną z wywaru, zachować go na wszelki wypadek, gdyby bigos był zbyt gęsty. Dodać kapustę kiszoną do słodkiej.
    Ugotowane mięso z kapusty wyjąć i pokroić w kostkę, wrzucić znów do garnka.
    Na patelni zeszklić cebule na oleju i dodać do kapusty.
    Na tej samej patelni przesmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać kiełbasę też pokrojoną w kostkę, podsmażyć i przełożyć do kapusty.
    Do kapusty wlać Jin, wino, dodać grzyby i sliwki. Gotować kilka godzin doprawiają stopniowo w/w przyprawami.Pod koniec dodać pomidory, koncentrat, dżem, majeranek
    Na koniec można dodać jeszcze trochę kiełbasy pokrojonej na kawałki.

Porady

ja zawsze robię dużą porcję i potem nadwyżkę pasteryzuję w słoiki lub zamrażam i mam na bardzo długo, więc warto pokusić się o zrobienie dużej porcji. Polecam ten bigos, Mój przepis wędruje po wszystkich znajomych, którzy zaznali smaku tego bigosu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować