Potrawa jest o tyle ciekawa, że pozbawiona pierwiastka mięsnego. Pierwszy raz w życiu zrobiłam go nie na żeberkach i bez wędzonki. Wydawałoby się, że będzie pozbawiony smaku, ale nic z tego.Pycha!
Barszcz wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy buraki i ścieramy je na tarce do miski lub garnka i zalewamy zimna wodą by puściły ładny, bordowy kolor. Odstawiamy na pół godziny. Następnie obieramy marchew, pietruszkę, seler i czyścimy pora. Obraną włoszczyznę kroimy w cienki paski, jak na chińszczyznę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy woda - tylko nie za dużo. Z włoszczyzny najpierw gotujemy wywar wawrzyny, dodajemy do niego także cebulę i kapustę pokrojoną w paski, wyciśnięty czosnek ,liście laurowe i ziele angielskie. Po pół godzinie dodajemy starte buraki wraz z piękną ciemno różową wodą. Gotujemy kolejne pół godziny. Po tym czasie doprawiamy zupę solą, vegetą, pieprzem i majerankiem. Na sam koniec gotowania dodajemy biała fasolę z puszki.
Komentarze