Barszcz wegetariański

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawa jest o tyle ciekawa, że pozbawiona pierwiastka mięsnego. Pierwszy raz w życiu zrobiłam go nie na żeberkach i bez wędzonki. Wydawałoby się, że będzie pozbawiony smaku, ale nic z tego.Pycha!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - burak (Najlepiej wybierać buraki podłużne.): 5 sztuk
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula pokrojona w paski: 1 sztuka
    - majeranek, sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - fasola biała: 1 puszka
    - czosnek (ząbek): 4 ząbki
    - kapusta włoska/mała główka: 1 sztuka

Barszcz wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy buraki i ścieramy je na tarce do miski lub garnka i zalewamy zimna wodą by puściły ładny, bordowy kolor. Odstawiamy na pół godziny. Następnie obieramy marchew, pietruszkę, seler i czyścimy pora. Obraną włoszczyznę kroimy w cienki paski, jak na chińszczyznę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy woda - tylko nie za dużo. Z włoszczyzny najpierw gotujemy wywar wawrzyny, dodajemy do niego także cebulę i kapustę pokrojoną w paski, wyciśnięty czosnek ,liście laurowe i ziele angielskie. Po pół godzinie dodajemy starte buraki wraz z piękną ciemno różową wodą. Gotujemy kolejne pół godziny. Po tym czasie doprawiamy zupę solą, vegetą, pieprzem i majerankiem. Na sam koniec gotowania dodajemy biała fasolę z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy