Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

Apetycznie wygląda i wyśmienicie smakuje...

Składniki:

  • 5 grzybków suszonych
    1kg buraków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/8 selera
    2 ząbki czosnku
    5 ziarenek pieprzu
    2 listki laurowe
    1/8 kapusty białej
    1 cebula
    2 łyżki śmietany
    2 ziemniaki
    olej

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać, połowę zetrzeć na tarce, a drugą pokroić w ćwiartki.
    włożyć do garnka. Do buraków dodać grzybki, całą pietruszkę, selera oraz pieprz i liście laurowe. Włoszczyznę ugotować do miękkości.
  • 2. Grzyby wyjąć i pokroić w paseczki. Wrzucić do zupy. Dodać pokrojone w słupki ziemniaki oraz marchewkę i posieką kapustę, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko gotować do miękkości.
  • 3. Do śmietany dodać trochę barszczu. Zupę zdjąć z ognia i zabielić.
    Przyprawić do smaku.
  • 4. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać do zupy. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

W Polsce najczęściej dodaje się do niego białą fasolę, natomiast w prawdziwym barszczu jej nie ma.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy