Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać, połowę zetrzeć na tarce, a drugą pokroić w ćwiartki.
włożyć do garnka. Do buraków dodać grzybki, całą pietruszkę, selera oraz pieprz i liście laurowe. Włoszczyznę ugotować do miękkości.
2.Grzyby wyjąć i pokroić w paseczki. Wrzucić do zupy. Dodać pokrojone w słupki ziemniaki oraz marchewkę i posieką kapustę, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko gotować do miękkości.
3.Do śmietany dodać trochę barszczu. Zupę zdjąć z ognia i zabielić.
Przyprawić do smaku.
4.Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać do zupy. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Porady
W Polsce najczęściej dodaje się do niego białą fasolę, natomiast w prawdziwym barszczu jej nie ma.
Komentarze