Bananowe sakiewki

0 (0 ocen)

Błyskawiczny sposób na niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 duży lub 2 małe banany
    odrobina płatków migdałowych
    odrobina mielonych orzechów
    garść rodzynek
    jajko - do posmarowania

Bananowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bananowe sakiewki 1. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków. Na środek każdego z nich rozkładamy szczyptę migdałów, orzechów włoskich i rodzynek. Banany kroimy na ok. 2-3 cm kawałki i po jednym z nich umieszczamy w sakiewkach.
  • Bananowe sakiewki 2. Ciastem oblepiamy banany i farsz formując sakiewki (najwygodniej, jeśli ciasto przed nałożeniem farszu i bananów umieścimy w formie do muffinek).
  • Bananowe sakiewki 3. Każdą z sakiewek smarujemy jakiem i posypujemy orzechami i migdałami. Pieczemy w temp. 200 C przez 20 minut. Sakiewki najlepiej smakują na gorąco z lodami lub na zimno z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Porady

Deser świetnie smakuje na ciepło podany z lodami i polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

bananowe pole

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Bananowe pole

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 60 min