1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży lub 2 małe banany
odrobina płatków migdałowych
odrobina mielonych orzechów
garść rodzynek
jajko - do posmarowania
Bananowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków. Na środek każdego z nich rozkładamy szczyptę migdałów, orzechów włoskich i rodzynek. Banany kroimy na ok. 2-3 cm kawałki i po jednym z nich umieszczamy w sakiewkach.
2.Ciastem oblepiamy banany i farsz formując sakiewki (najwygodniej, jeśli ciasto przed nałożeniem farszu i bananów umieścimy w formie do muffinek).
3.Każdą z sakiewek smarujemy jakiem i posypujemy orzechami i migdałami. Pieczemy w temp. 200 C przez 20 minut. Sakiewki najlepiej smakują na gorąco z lodami lub na zimno z bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Porady
Deser świetnie smakuje na ciepło podany z lodami i polewą czekoladową.
Komentarze