Baleron domowy

0 (0 ocen)

Najlepsze są domowe wędlinki , sklepowe niech się schowają:)

Składniki:

  • karkówka- 2 kg
    pieprz czarny-7 ziaren
    listki laurowe -4 szt
    ziele angielskie -7 ziaren
    pektosoli-200g
    woda- 3,5l
    czosnek- 3 ząbki

Baleron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 0,5 litra wody, dodać wszystkie przyprawy,gotować 5 minut pod przykryciem.
  • 2. Następnie ugotowany wywar wlać do pozostałej zimnej wody, wymieszać.
  • 3. Wodę przelać do dużego kamionkowego garnka.
  • 4. Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
  • 5. Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć i tą zalewą szprycować dobrze mięso za pomocą strzykawki.
  • 6. Mięso włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia.
    Uwędzić mięso.
  • 7. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 1,5 godz. w 85 stop.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy