Baleron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlać 0,5 litra wody, dodać wszystkie przyprawy,gotować 5 minut pod przykryciem.
2.Następnie ugotowany wywar wlać do pozostałej zimnej wody, wymieszać.
3.Wodę przelać do dużego kamionkowego garnka.
4.Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
5.Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć i tą zalewą szprycować dobrze mięso za pomocą strzykawki.
6.Mięso włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia.
Uwędzić mięso.
7. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 1,5 godz. w 85 stop.
Komentarze