Bakaliowe bajaderki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bajaderki są takim ciastem, że co się do nich nie doda to zawsze wyjdą. Powszechnie utarło się, iż w tym cieście znajdziemy zarówno ciastka kruche, biszkoptowe czy drożdżowe. Dziś pokaże wam przepis w którym oprócz ciasteczek kruchych znajdziecie również bakalie. Jest to moja interpretacja przepisu.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g herbatników
    50 g bakalii(ok. 1/2 szklanki)
    50 g miodu( ok. 2-3 łyżek)
    36 g powideł(ok. 2 łyżek)
    30 g masła( 2 łyżki)
    7 g kakao(łyżka)

Bakaliowe bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy, zostawiamy do wystudzenia. Bakalie mielimy i przesypujemy do naczynia. Dodajemy pokruszone herbatniki, kakao, powidła oraz miód. Mieszamy. Wlewamy przestudzone masło. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dowolnie dekorujemy na przykład kakałem, czekoladą roztopioną.

Komentarze

Podobne przepisy