Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Babka wielkanocna mojej mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8dkg drożdży
    1/2 l mleka +1/2 szklanki na rozczyn
    10 dkg margaryny Kasi
    15 żółtek
    20 płaskich łyżek cukru
    85 dkg mąki
    30 dkg rodzynek

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-093vmxk 1. Rozczyn:
    Drożdże zalać 1/2 szklanką ciepłego mleka ,dodać 3 łyżki mąki, odstawić .

    Żółtka ubić z cukrem na puszysto. Mleko zagotować. Margarynę rozpuścić. Ubite żółtka zalać gotującym mlekiem. Połączyć z rozczynem, dodać mąkę, rodzynki. Ciasto wyrabiać ręką około 30 min. Na samym końcu dodać rozpuszczoną margarynę, wymieszać.
    Przygotować4 formy do babek o pojemności do 2l, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Gotowe ciasto rozlać do foremek. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 180 stopniach około 50 min. Po upieczeniu wystudzić. Polać polewą czekoladową .

Porady

Białka można wykorzystać do innego ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna