Babka czekoladowo - orzechowa

0 (0 ocen)

Ciasto zachwyca smakiem, idealne połączenie orzechów i czekolady.

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g cukru
    100 g masła
    4 jajka
    6 czubatych łyżek mąki
    1 łyżeczka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Babka czekoladowo - orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka czekoladowo - orzechowa 1. Orzechy włoskie zmielić, czekoladę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Masło roztopić w garnku i odstawić do ostygnięcia.
  • Babka czekoladowo - orzechowa 2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobina soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż żółta idealnie połączą się z pianą.
    Zmielone orzechy, czekoladę, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
  • Babka czekoladowo - orzechowa 3. Do ubitej masy stopiono dodawać wymieszane sypkie składniki i delikatnie mieszać. Na samym końcu dodać ostudzone masło.
    Keksówkę wysmarować tłuszczem, przelać gotowe ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 min.
    Upieczone ciasto polewamy czekoladą. Smacznego.

Porady

Ciasto można również zrobić z orzechami laskowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy