Babeczki z chałwą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smak chałwy, to dla mnie smak, który uwielbiałam będąc dzieckiem - niedostępny, długo oczekiwany. W życiu dorosłym - mam szybkie skojarzenie z wakacjami w Grecji, za którymi tęsknię cały rok.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki do ciasta kruchego:
    250 g mąki,
    100 g margaryny lub masła,
    2 żółtka,
    szczypta soli,
    1-1,5 łyżki śmietany

    Masa chałwowa:

    100 gram chałwy , 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki serka mascarpone, jeden śmietan-fix
    malinki

Babeczki z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy foremki ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 200 stopni, w nagrzanym piekarniku.
  • Babeczki z chałwą 2. 100 gram chałwy rozdrabniam mikserem
    W drugim naczyniu ubijam 200 ml śmietany kremówki, dodaję 2 łyżki serka mascarpone, jeden śmietan-fix, oraz rozdrobnioną chałwę.
    Masą z chałwy wypełniam ostudzone babeczki i ozdabiam wg własnego uznania. Schładzam 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy