Smak chałwy, to dla mnie smak, który uwielbiałam będąc dzieckiem - niedostępny, długo oczekiwany. W życiu dorosłym - mam szybkie skojarzenie z wakacjami w Grecji, za którymi tęsknię cały rok.
30 min
Składniki:
Składniki do ciasta kruchego:
250 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka,
szczypta soli,
1-1,5 łyżki śmietany
Masa chałwowa:
100 gram chałwy , 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki serka mascarpone, jeden śmietan-fix
malinki
Babeczki z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy foremki ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 200 stopni, w nagrzanym piekarniku.
2.100 gram chałwy rozdrabniam mikserem
W drugim naczyniu ubijam 200 ml śmietany kremówki, dodaję 2 łyżki serka mascarpone, jeden śmietan-fix, oraz rozdrobnioną chałwę.
Masą z chałwy wypełniam ostudzone babeczki i ozdabiam wg własnego uznania. Schładzam 2 godziny.
Komentarze