Babeczki tiramisu

0 (0 ocen)

włoski deser w wersji muffinkowej, prawdziwa gratka dla fanów włoskiej kuchni

Składniki:

  • Muffinki:
    1 szkl. mąki,
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 12%,
    2 łyżki oleju,
    1/3 szkl. cukru,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Krem:
    200 g serka mascarpone,
    3 łyżki śmietany kremówki,
    4 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki likieru amaretto,
    Dodatkowo:
    mocna kawa, kakao

Babeczki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mokre składniki mieszamy w 1 misce, w 2 łączymy suche. Łączymy suche składniki z mokrymi. Nakładamy po łyżce ciasta do papilotek i pieczemy ok. 18 minut w 180 minut. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą.
  • 2. Krem:
    Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy muffinki. Wierzch posypujemy kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy