Babeczki a’la tiramisu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką fanką tiramisu. Ten niezwykle prosty deser postanowiłam zamienić w przepyszne babeczki a’la tiramisu. Można powiedzieć, iż w tych babeczkach zamknięte są wszystkie smaki i aromaty tego prostego włoskiego przysmaku. Babeczki a’la tiramisu w moim przypadku sprawiły, że nie tylko poprawia mi się humor po ich zjedzeniu, ale również czuję ogromną radość z ich tworzenia. Zachęcam do zrobienia pełnych włoskiego aromatu pysznych babeczek a’la tiramisu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 g mąki(2 szklanki)
    200 g śmietany 12%
    200 g śmietanki 30%
    100 g cukru(1/2 szklanki)
    50 g serka mascarpone
    50 ml oleju
    50 ml wody
    50 g cukru pudru
    30 g kawy rozpuszczalnej(koło 2 łyżeczek)
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Tiramisu

Babeczki a’la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 50 ml wody rozpuszczamy kawę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy olej, jajko, śmietanę oraz napar w kawy. Całość mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 2-3 łyżki ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.
    Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Krótko miksujemy. Gotową bitą śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej i ozdabiamy nią wystudzone babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować