Akademickie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na półtwardo w wodzie z kostką rosołową. Wywar zachowujemy. Warzywa (marchew i pietruszkę) obieramy; myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Nieobraną cukinię również trzemy na tarce, papryke kroimy w paseczki,frankfurterkę w plasterki. Cukinię obficie solimy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, dokładamy starte i pokrojone warzywa oraz po łyżce kukurydzy i groszku. Mieszając wsypujemy ryż z woreczka i zalewamy wrzącym bulionem, wrzucamy kiełbasę, redukujemy płyn az wchłonie go ryż. Wlewamy resztę bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Gotujemy do zgęstnienia; pod koniec wsypujemy łyżeczkę przypraw do sosu, mieszamy i chwilę dusimy.
Porady
Danie doskonale sprawdza się jako lunch na uczelni.
Komentarze