żurek

0 (0 ocen)

  • 20 min

Żurek wychodzi super.....

  • 20 min

Składniki:

  • Wywar
    -2 litry wody,
    kości wędzone 1 kg,
    włoszczyzna 0,5 pęczka,
    żurek śląski 0,5 litra,
    kostka rosołowa 2 sztuka,
    chrzan tarty 1 łyżka,
    majeranek 1 łyżka,
    sok z cytryny 1 łyżka ,
    sól, pieprz do smaku,
    jajka 4 sztuki,

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Około 40 minut gotować.
  • 2. Wyjąć włoszczyznę i kości, dolać żurek. Doprawić do smaku kostką rosołową,majerankiem , chrzanem , cytryną . W razie potrzeby solą i pieprzem. Jeszcze 3 minutki gotować.

Porady

Można podawać z białą kiełbasą. Ja obieram ,zawsze mięsko z kości i ponownie wkładam do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy