Zupa ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sezonie letnim nie ma chyba lepszej zupy niż pomidorowa ze świeżych pomidorów. Przygotowana bez bulionu, lekka ale pożywna. Robię często, a część przecieru zamykam w słoikach by potem w zimowe dni cieszyć się letnim smakiem :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l wody
    1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
    1/2 szklanki wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej
    ok. 1 łyżeczka soli (do smaku)
    ok. 50 ml śmietanki kremówki
    2 woreczki ryżu
    ew. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Zupa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. gotować na małym palniku pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  • 2. Przetrzeć łyżką przez sitko. Posolić do smaku. Do 1/2 szklanki wody wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać przez sitko do powstałego przecieru, mieszając zagotować.
  • 3. Zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać. Podawać z ryżem. Można dodać dla głębszego koloru i smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy