Zupa która tylko o tej porze roku smakuje tak pysznie, a to dlatego, ze mamy w niej świeżutki groszek.
Składniki:
2 skrzydełka drobiowe
1 pęczek młodziutkiej marchewki
2 młodziutkie pietruszki razem z nacią
liście pora i selera oraz lubczyku
5 większych młodych ziemniaków
zielony groszek po wyłuskaniu 1 szklanka
zielony koperek
2 łyżki śmietany 30%
przyprawy
Zupa z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać zielone liście selera, pory, lubczyku i pietruszkę oraz skrzydełka, przykryć i zagotować po zagotowaniu do garnka dodać ziemniaki pokrojone w niezbyt dużą kostkę, obrane marchewki w całości wyłuskany zielony groszek, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości na koniec dodać śmietanę i zagotować, przed podaniem doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.
Komentarze