Zupa kalafiorowa z zielonym groszkiem

4.49 (199 ocen)

Szybka, bezmięsna zupa z tego co znalazłam w lodówce

Składniki:

  • 2 małe marchewki
    1 mała pietruszka
    nieduży kawałek selera
    1/2 młodej cebuli
    40 dag młodych ziemniaków
    łyżka masła
    2 kostki bulionowe warzywne
    3 ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy
    duża szczypta curry
    sól
    35 dag mrożonego kalafiora
    4 kopiaste łyżki groszku konserwowego
    1/2 szklanki śmietany 18% do zup
    do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do rondla. Zupę podałam posypaną posiekaną natką pietruszki i grubym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować