Zupa z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

O tej porze roku pomidory są wyśmienite, słodki i soczyste. Zupa z nich, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg pomidorów
    2 marchewki
    100 g ryżu
    1 l bulionu warzywnego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz

Zupa z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy 40 min w temperaturze 220°C. Sok z pieczenia przelewamy do miseczki (będzie nam potrzebny). Pomidory studzimy.
    Bulion gotujemy razem z pokrojonymi na talarki, marchewkami (na półtwardo) i sokiem z pieczenia pomidorów, następnie dodajemy ryż (gotujemy do jego miękkości, cały czas mieszając).
    Ostudzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory i smażymy razem jeszcze 5 min. Studzimy, miksujemy na gładko, dodajemy do bulionu. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy