Zupa z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, układamy grzbietami do góry na blasze wyłożonej pergaminem. Między paprykami układamy nieobrane ząbki czosnku. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st. (aż skórka lekko sczernieje). Wkładamy do foliowej torebki i studzimy przez 15 min. Po tym czasie zdejmujemy skórkę z każdego kawałka, czosnek obieramy z łupinek.
2.W międzyczasie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. Podgrzewamy bulion. Wrzucamy do niego paprykę, czosnek, cebulę, tymianek. Gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
Porady
Paprykę można upiec wcześniej i przechowywać ją w lodówce, wtedy zupę robi się błyskawicznie.
Komentarze