Zupa z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozgrzewająca. Jak znalazł na jesień i zimę.

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 szkl. bulionu
    - 4 spore, czerwone papryki
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 2-3 gałązki tymianku (można użyć innych ulubionych ziół)
    - sól, pieprz do smaku
    - 4 łyżki oleju

Zupa z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, układamy grzbietami do góry na blasze wyłożonej pergaminem. Między paprykami układamy nieobrane ząbki czosnku. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st. (aż skórka lekko sczernieje). Wkładamy do foliowej torebki i studzimy przez 15 min. Po tym czasie zdejmujemy skórkę z każdego kawałka, czosnek obieramy z łupinek.
  • 2. W międzyczasie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. Podgrzewamy bulion. Wrzucamy do niego paprykę, czosnek, cebulę, tymianek. Gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.

Porady

Paprykę można upiec wcześniej i przechowywać ją w lodówce, wtedy zupę robi się błyskawicznie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy