Zupa z kurkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

pyszna zupa. polecam każdemu

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    200 g świeżych kurek
    1 mała marchewka
    2 – 3 ziemniaki
    1 l bulionu
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    dwie szczypty kurkumy
    sól, pieprz
    natka kolendry lub pietruszki
    śmietana 18% (1-2 łyżki)

Zupa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Większe kawałki połamać. Małe kurki mogą być w całości. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać – pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę, czosnek – zeszklić 1 minutę. Dodać marchewkę i kurki. Przesmażyć około 8-10 minut. Dodać ziemniaki i wlać bulion. Dodać liście, ziele i przyprawy. Gotować około 20 minut. Można dodać śmietankę. Podawać z natką pietruszki lub kolendry.

Porady

Zamiast ziemniaków można użyć batata.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy