Zupa ziemniaczana z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zupa ziemniaczana, bezmięsna, z kurkami. Pyszna. Oliwa truflowa dodaje zupie wyjątkowego aromatu pasującego do grzybów. Żółtka wzbogacają smak.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula cukrowa
    łyżka oleju rzepakowego
    3 większe ziemniaki
    1,5 łyżki jarzynki ( moja własnej roboty )
    200 g kurek
    łyżka masła
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 jajka ugotowane na twardo
    łyżeczka oliwy truflowej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć z cebulą na wolnym ogniu. Dodać jarzynkę i ok. 2 l przegotowanej, gorącej wody. Gotować kilkanaście minut.
    Kurki oczyścić, umyć, osuszyć pokroić w mniejsze kawałki. Usmażyć na patelni, na maśle. Przełożyć do garnka, do zupy.
    Gotować jeszcze kilka minut.
    Na koniec dodać przetarte przez sito, albo starte na tarce o drobnych oczkach same żółtka, pieprz czarny świeżo mielony, łyżeczkę oliwy truflowej, posiekany koperek i sól do smaku.
    Zupę podawać gorącą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować