Zupa ziemniaczana z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć z cebulą na wolnym ogniu. Dodać jarzynkę i ok. 2 l przegotowanej, gorącej wody. Gotować kilkanaście minut.
Kurki oczyścić, umyć, osuszyć pokroić w mniejsze kawałki. Usmażyć na patelni, na maśle. Przełożyć do garnka, do zupy.
Gotować jeszcze kilka minut.
Na koniec dodać przetarte przez sito, albo starte na tarce o drobnych oczkach same żółtka, pieprz czarny świeżo mielony, łyżeczkę oliwy truflowej, posiekany koperek i sól do smaku.
Zupę podawać gorącą.
Smacznego.
Komentarze