Zupa z kalarepy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Aktywnie spędzam czas i raczej trudno zastać mnie w domu. Często wyjeżdżam z klubem emerytów na wycieczki albo spotykam się z przyjaciółkami.

  • 15 min

Składniki:

  • ● 2-3 młode kalarepy z liśćmi
    ● 2 duże ziemniaki
    ● kawałek mięsa wieprzowego
    lub kości
    ● szczypta gałki
    muszkatołowej
    ● sól
    ● łyżka masła
    ● łyżka mąki

Zupa z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepa w garnku 1. Mięso myjemy, wkładamy do
    garnka, zalewamy zimną wodą
    i go tujemy. Ziemniaki i kalarepy
    obieramy i myjemy. Kalarepy
    kroimy w plastry, ziemniaki
    w kawałki. Dodajemy do wywaru
    i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy
    solą i gałką.
  • pokrojone liście kalarepy 2. Liście kalarepy myjemy, kroimy
    i wsypujemy do zupy
  • masłoz mąką na patelni 3. Na patelni roztapiamy masło,
    wsypujemy mąkę i mieszamy.
    Rozprowadzamy odrobiną zupy, wlewamy do garnka. Gotujemy,
    aż zupa zgęstnieje.

Porady

Krystyny Piechuty Zupę można też doprawić czosnkiem lub majerankiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy