1 por
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
1 pierś z kurczaka
6 małych ziemniaków
3 małe marchewki
200 g mrożonego groszku
1.2 -1.5 L bulionu lub rosołu warzywnego lub drobiowego
500 ml mleka
100 g śmietany 12 % lub 18 %
szczypiorek
Zupa warzywna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną białą część pora. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy masło i pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Smażymy około 8-10 minut co chwilę mieszając.
2.Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne 5 minut.
3.Dodajemy marchewkę i groszek i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Następnie wlewamy gorący bulion i zagotowujemy zupę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, tak aby ziemniaki i marchewka były miękkie.
4.Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko. Śmietanę rozrabiamy w osobnym kubku z zupą i wlewamy do garnka.
Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze